Het asiel onder het sneeuw

Na bijna twee maanden is het gelukt om alle honden terug te keren naar het asiel. Dankzij jullie is er 1.825,50 euro ingezameld. Dit geld is deels voor pensionkosten, deels voor voer gebruikt. Heel erg bedankt aan iedereen die oprecht met ons heeft meegeleefd! Dat heeft geholpen! Door deze extreme winter zijn er 4 honden overleden. De winter van twee jaar geleden hebben we toentertijd ook als extreem bestempeld. Vergeleken met dit jaar was het echter een zachte winter: het heeft maar 1 dag flink gesneeuwstormd. Door die ene sneeuwstorm zijn er toen tientallen honden gestorven. Deze winter bleef het maar sneeuwstormen en toch zijn er 'maar' 4 honden gestorven. Mede dankzij jullie!

Deze winter is de ergste winter geweest in 58 jaar. Het ziet er echter naar uit dat extreem weer vaker voor zal komen. Daarom proberen wij oplossingen te vinden voor de asielhonden. En dan het liefst nog structurele oplossingen.
Heeft u
ideeën hoe we de honden beter kunnen beschermen tegen de weerselementen? We zouden het ontzettend op prijs stellen als u dezen met ons wilt delen!

Stand van zaken 14 februari om 7.00 uur: sinds afgelopen maandag sneeuwt het weer hevig. Ook gisteren zijn alle honden op tijd uit het sneeuw bevrijd. Tegen de tijd dat alle hokken bevrijd waren, begonnen de kennels echter opnieuw vol met sneeuw te raken. Vandaag zal de operatie dus herhaald moeten worden. Na vandaag zal het weer tot vrijdag rustiger worden. Komende dagen zullen dan gebruikt worden om het sneeuw verder weg te voeren. Ook beginnen een paar honden die zich niet willen laten vangen ziekteverschijnselen te vertonen. Die zullen op een of andere manier toch gevangen moeten worden en naar de dierenarts worden gebracht. Tot nu toe alleen Zoli is gevangen.

Stand van zaken 12 februari om 20.30 uur:
ook vandaag is hard gewerkt aan het (sneeuw)vrijmaken van de hokken en het wegvoeren van het sneeuw uit de kennels. Morgen is er nog meer sneeuw verwacht. Er is opnieuw een aantal honden geevacueerd. Op dit moment zitten er nog 86 honden in het asiel.

Stand van zaken 12 februari om 16.00 uur:
op dit moment sneeuwt het weer flink in Boekarest en er wordt gewaarschuwd voor intensivering van de sneeuwbuien binnen een paar uur.

Stand van zaken 8 februari om 22.00 uur:
het heeft vannacht weer flink gestormd. Toen Ioana vanochtend in het asiel aankwam, lag er opnieuw 2 m sneeuw in de kennels. Ondanks het feit dat het een doordeweekse dag is, zijn er uiteindelijk toch wel zo'n 10 mensen te hulp geschoten. Tegen het avond waren opnieuw alle honden opgegraven en gevoerd. Omdat deze storm voorzien was, werd gisteren al een sneeuwschuifmachine voor vanochtend geregeld die de weg naar het asiel vrij kon maken voor de vrijwilligers. Gelukkig waren alle honden in orde. Helaas zijn er nog meer sneeuwstormen voorspeld tot 14 februari. Ook de extreme kou komt terug.

Een paar foto's van vandaag

   
   


Stand van zaken 6 februari om 6.55 uur:
na een paar rustige, maar koude, dagen heeft het vannacht weer flink gesneeuwd. Hoewel de kennels vol sneeuw liggen, is de situatie niet te vergelijken met de situatie vorige week.
Stand van zaken 4 februari om 8.07:
tot op dit moment zijn er ca. 100 honden uit het asiel gehaald en elders ondergebracht. Vooral de honden op de laatste rij zijn weggehaald, omdat die kennels het meest last hebben van de sneeuw. Er zijn daar nog 6 honden achtergebleven verdeeld over drie kennels.
Gisteren ochtend heeft een van de pensions gebeld of we de honden zsm willen ophalen, omdat ze geplast en gepoept hebben in de kennel. Ze zijn naar de dierenarts gebracht.
Er is een waarschuwing afgegeven voor veel sneeuw tot en met zondag. Gisteren begon inderdaad ook te sneeuwen, maar het duurde niet lang. Vannacht is het droog gebleven.
Stand van zaken 2 februari om 17.40 uur:
er komen meer opvangplaatsen bij. Helaas zijn de mogelijkheden om de honden te vervoeren erg beperkt.
Stand van zaken 2 februari om 13.20 uur:
nog 90 opvangplaatsen te gaan om alle honden te evacueren.
De evacuatie van de honden zal erg veel geld kosten. Wilt u meehelpen om een hond te redden? Een opvangpplaats kost vanaf 7 euro/dag.

Donderdag 26 januari, bijna op de dag 2 jaar na de vorige sneeuwstorm, werd het asiel opnieuw ingesneeuwd door een hevige sneeuwstorm. Vooral in de achterste rij kennels lag er 2 m sneeuw. Al in de ochtend vroeg werd de ernst van de situatie pijnlijk duidelijk toen de wegen onbegaanbaar bleken. Eind van de ochtend konden de vrijwilligers hun auto bij de ingang van het dorp parkeren en moesten nog bijna 3 km door de storm naar het asiel lopen.

Tot 's avonds laat werd bijna onmenselijk hard gewerkt om alle hokken op te kunnen graven. Gelukkig schoten gedurende de dag steeds meer mensen te hulp.
Toen zij 's avonds naar de auto's liepen, werden ze begeleid door een aantal honden die losliepen. Ze hadden weinig keus anders dan deze honden mee te nemen en in een pension onder te brengen.
Donderdag nacht heeft de sneeuwstorm zich voortgezet, waardoor de hel van donderdag zich ook vrijdag voortzette: onbegaanbare wegen, ingesneeuwde hokken, ongelooflijk harde werkomstandigheden waardoor het soms bijna onmogelijk was om adem te halen door de kou en de wind.

Toen de vrijwilligers vrijdag avond uitgeput naar huis gingen, waren opnieuw alle hokken uit het sneeuw bevrijd en voorzien van verse stro.

Al deze dagen zijn er ook sneeuwschuifmachines aan het werk gezet die zeker donderdag ook zelf moeite hadden om door te komen tot het asiel. Zondag werd het sneeuw op het pad tussen de kennels door een sneeuwschuifmachine opgeruimd. De randen konden echter niet worden meegenomen en moesten met de schep worden weggehaald. Het werk werd bemoeilijkt door de kou die het sneeuw heeft doen vriezen. De weg naar het asiel is nog steeds niet begaanbaar voor elke auto.

Maandag 30 januari was het asiel eindelijk sneeuwvrij.

Helaas heeft deze storm het leven gekost aan 3 honden: Jordy (dood door de kou) en Puf Puf en Bush die met elkaar hebben gevochten.

Zijn we er vanaf?
We zijn er nog net vanaf! Vanaf vrijdag 3 februari is er een weerswaarschuwing afgegeven en er worden weer heftige sneeuwstormen verwacht. Op dit moment wordt er bijzonder hard aan gewerkt om zoveel honden tijdelijk elders onder te brengen. Een heleboel pensions en dierenartsen in Boekarest zitten op dit moment vol met onze honden. Ook de vrijwilligers hebben hun huizen vol.
Ondanks het feit dat tijdelijke opvang klauwenvol geld kost, gaan we door met het zoeken van tijdelijke onderdak voor onze honden gedurende deze horrorwinter. Elk gered leven is er immers een. Helpt u mee om een leven te redden?

26 januari

Het reddingswerk ging tot laat door onder bijna onmenselijke omstandigheden:

   

   
   
   


29 januari